Wie is Johan Konstapel

Mijn naam is Johan Konstapel, dertiger, meer dan 17 jaar getrouwd en samen mogen we zorgen voor onze 3 prachtige kinderen. Het is mijn passie en verlangen om mensen te helpen om echt vrij te worden!

Opleiding

Na mijn havo/vwo diploma ben ik Cognitieve Psychologie gaan studeren aan de Universiteit in Leiden.

De opleiding ‘Basisaantekening Psychodiagnostiek’ heb ik afgerond en de LOGO verklaring heb ik behaald. Ook heb ik de inleiding in de Systeemtherapie behaald.

Kwalificaties en deskundigheid:

Bij het Nederlands Instituut voor Psychologen heb ik de registratie ‘PSYCHOLOOG NIP’ , wat het dienstmerk is van het NIP en aangeeft dat ik mij als psycholoog aan de richtlijnen van het NIP houdt in mijn handelen.

Verder heb ik mij verdiept in diverse therapiën als schema therapie, cognitieve gedragstherapie, Acceptance and Commitment therapie, Systeemtherapie en Christ centered therapie.

Ook heb ik een cursus gebarentaal gevolgd en kan mij aardig “verstaanbaar”maken bij doven en slechthorende.

Titels:

Doctorandus in de Psychologie. (Drs.)

‘PSYCHOLOOG NIP’

LOGO-verklaring

AGB-code 94-009335 (persoonlijke code)

AGB-code 94057802 (praktijk code)

NIP lidmaatschap nr 210306

Lid van CVPPP

Werkervaring

Na mijn afstuderen ben ik al snel in de zorg gaan werken. Ik heb vooral veel ervaring opgedaan met de zeer kwetsbare groep van mensen met een verslavingsprobleem. Vanuit bewogenheid en frustratie omdat deze doelgroep vaak terugvalt ben ik op zoek gegaan naar modellen en theorieën die hierin behulpzaam kunnen zijn. Uit deze zoektocht zijn twee benaderingen naar voren gekomen namelijk Thriving en de Immanuel benadering.

Thriving

In 2008 ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met het gedachtegoed van Jim Wilder genaamd ‘Thriving”. Jim Wilder verbind de principes en ontdekkingen uit de psychologie en hersenwetenschap met de aloude principes uit het geloof in Jezus Christus. De nadruk op relaties en verbondenheid hierin hebben mij erg geraakt.

Jim Wilder heeft het Life-model ontwikkeld. In dit Life-model word de ideale ontwikkeling van de mens omschreven in iedere fase van baby tot oudere. Hierin worden ook ontwikkelingstaken en vaardigheden benoemd die voor die specifieke levensfase van belang zijn. Wanneer één van deze taken of vaardigheden niet word geleerd of behaald is er sprake van scheefgroei en is er herstel en genezing noodzakelijk. Het Life-model biedt hierin de ‘tools’ om herstel en genezing in gang te zetten.

Immanuel benadering

Naast het gedachtegoed van Thriving ben ik ook erg enthousiast over het gedachtegoed van psychiater Karl Lehman. Hij en Jim werken nauw samen in hun benaderingen. Karl heeft zich in zijn praktijk en zijn eigen leven vooral bezig gehouden met het herstel van beschadigingen, en dan vooral in hoe herstel kan optreden door een interactieve relatie met God op te bouwen. Dit word de ‘Immanuel Benadering’ genoemd . Hieronder een korte uitleg:

Als mensen hebben we in onze hersenen speciale neuronen die ons helpen om relaties met andere mensen te kunnen aangaan. Deze neuronen worden spiegel-neuronen genoemd, en hebben de eigenschap dat ze ‘aan’ of ‘uit’ kunnen staan. Eén van de belangrijkste bevindingen van Karl is dat als deze neuronen ‘uit’ staan, we ook vaak beschadigd zijn of vanuit een beschadiging reageren. Het is dan van groot belang om deze weer ‘aan’ te krijgen. Het leren waarderen van de goede dingen die in je leven gebeuren, en het bewust bezig zijn met de momenten waarop God heel dichtbij was, zijn vaardigheden die helpen om deze neuronen op ‘aan’ te laten staan en het leven tot een zegen te maken!

Prepare 4 Joy

Sinds mei 2012 hebben we met een tiental mensen een comité opgericht wat Thriving en de Immanuel benadering meer bekendheid wil gaan geven in Nederland. Van dit comité mag ik mij voorzitter noemen. Inmiddels hebben we een stichting opgericht genaamd Prepare 4 Joy. Regelmatig komen we samen om onze relationele vaardigheden te oefenen, verbonden te zijn en lijnen uit te zetten voor bekendmaking van het gedachtegoed. Vanuit de Stichting zijn diverse boeken vertaald waaronder het boek “Vreugde Begint”.  Deze boeken kunt u vinden bij uitgeverij Archippus. Wanneer u op de hoogte gehouden wilt worden kunt u mij hierover een email sturen.

Betekenis Immanuel

Immanuel betekent: God met ons. Ik kies bewust voor deze naam omdat de aanwezigheid van de Levende God in onze levens de kern is van de behandeling die ik wil bieden. Mensen door Jezus Christus weer in verbinding brengen met God, hun medemens en zichzelf, en hierdoor een stuk heling en genezing ontvangen van trauma’s uit het verleden.